Waze-ul ne arăta ca am ajuns in satul Margau - Cluj si nu ne dădeam seama cum ar putea fi cabana pe care o cautam, aici.
De la nivelul soselei, satul nu-si dezvaluia peisajele, iar imaginea noastra cu locul pe care il căutam, trebuia sa aiba orizontul liber spre Apuseni, cativa kilometri.
A inceput agitatia in masina, intorceam toti capetele cand pe-o parte cand pe alta, incercand sa intelegem unde suntem. Eram intr-un sat normal, cu case lipite de sosea, birturi si minimarket-uri semnalizate cu scris rosu, gros si stramb, cum se practica. Am dat restart gps-ului, ne-am invartit pe strazi, printre case, dar se incapatana sa ne fluture steagul ca am ajuns, punand botul masinii la inceputul unei pante, a unui drum forestier ce parea rupt de-o viitura, pentru ca erau carate pe el crengi si frunze, pietre, iar pe mijlocul lui se formase un sant nu foarte adanc.
Ne-am dat jos din masina. Privind in lungul lui, se pierdea intr-un tunel de copaci ce-l inghitea. Ne uitam si la Hyundai-ul nostru I 30 si stiindu-l incarcat ochi cu valize si genti plus noi 4, ne intrebam daca sa ne aventuram. Ne-am raspuns si am pornit spre singura varianta ramasa.
Incet, cu grija, am urcat destul de abrupt pret de vreo 800 de metri, insotiti de copaci umbrosi. Sirul lor s-a oprit brusc, parca spunand: "Noi pana aici mergem! De-acu', ramaneti luminii! Cabana pe care o cautati e cea din față"
Ajunseseram cocotati pe streasina satului, in plina inundatie solara. Cabana statea asezata cu balcoanele camerelor la o intindere fara margini, in culori de fistic si albastru degrade. O casa vecina, construita frumos, traditional, al carei acoperis e pregatit sa taie in doua zapezile, inca doua amenajari si cam atat pe aceasta prima parte de platou. Nu se vor aventura masini pe aici, nu au unde sa se duca, nu au ce cauta. De aceea, imediat ce am oprit motorul, am deschis linistea.
Inainte de a va povesti in detaliu despre acest loc deosebit, facem o actualizare: noi am fost in vizita in anul 2019, cand proprietarul avea doar in plan construirea unei piscine. Intre timp a fost finalizat proiectul si a iesit ceva uimitor!
Piscina infinita cu apa incalzita tot timpul anului si o vedere fabuloasa! Priviti!
Inainte, se cuvine si o mentiune: tocmai pentru ca piscina este amplasata la inaltime si pentru a preveni orice eveniment neplacut, proprietarul a transformat locatia in Adult-Only. Va incurajam sa discutati inainte de a merge catre Margau si sa aflati exact toate conditiile.
Tehnic, pe repede
Intelegem cat de repede vrem sa scroll-uim informatiile de baza, de aceea in acest link le veti putea parcurge usor, rece: numar de camere, facilitati si utilitati...
Articolul de fata are dulcegarii ce pot ingrasa, expresii enervante carora probabil nu le veti vedea rostul, imagini deformate de subiectivism dar si de entuziasmul vacantei, pentru ca acest articol este despre experienta noastra traita aici.
Daca ramaneti pe acesta pagina, va spunem repede ca ne aflam la Cabana Margau Apuseni din judetul Cluj. Se inchiriaza in regim self-catering si poate gazdui 10 - 12 persoane, in cele 5 dormitoare si living. Bucatarie complet utilata, curte cu gratar si plita pe lemne, ciubar si sezlonguri.
Drum
Ne intereseaza ultimul kilometru, caci in rest sunt drumurile stiute. In mare parte l-am descris. Poate doar sa aducem niste asigurari ca nu e cazul sa va ingrijorati in privinta lui, mai ales ca noi l-am parcurs cu masina incarcata. Am mers incet, iar in a doua zi l-am coborat si urcat inca o data, cat am fost sa vizitam imprejurimile.
Stil
O combinatie intre arhitectura alpina si o casa moderna, tinereasca, folosindu-se materiale de constructie din ambele stiluri: lemn si piatra in diverse texturi, ce imbraca parti din peretii exteriori dar si pe cei interiori; finisajul mai degraba frust pentru mobilierul robust al dormitoarelor, elementele de iluminat de manufactura si micile decoratiui facute din crengi de copac, impletite cu sfori de canepa, te plaseaza intr-un chalet.
Dar pentru ca zona cabanei nu este pe o partie de ski sau in bataia vanturilor de pe crestele montane ascutite, ci pe blandetea coamelor din Apuseni, amestecul in stil cu elementele urbane, se potriveste cu gust.
Inima cabanei este living-ul, cu cei doi pereti opusi si uriasi, facuti doar din sticla. Sa nu trageti draperiile. Va vede doar lumina. O canapea generoasa, din partea tinereasca a amenajarii, sta in fata unui semineu infumurat, ce se da scos in evidenta - nu incorporat, si care te priveste lung cat toata inaltimea. Sesizezi imediat ca se da mare, ca arata bine! Mese robuste, abia pot doua persoane sa clinteasca una, stau lipite intr-una lunga ca de nunta, cat sa tina grupul la aceeasi discutie.
Spatiul se deschide spre bucataria cu plita si cuptor, frigider, prajitor de paine, cuptor cu microunde, expressor de cafea cu capsule, ustensile si vesela.
Plafonul din lemn, cu grinzile la vedere, iar pe jos o gresie in forma unui parchet masiv, bine aliniata.
In cateva trepte ale unei scari din lemn masiv se ajunge sus ori jos. Sus, la cele 3 dormitoare cu o baie comuna pe etaj, mare si cu dus, prosoape si cosmetice incluse. Una dintre camere are 3 paturi single, iar celelalte doua sunt matrimoniale. Intr-unul dintre ele era si un patut de bebelus. De aceasta data, pe jos sunt podele de lemn iar plafoanele ai zice ca sunt in oglinda, daca nu ar fi traversate de grinzi la vedere. Despre mobilier si ce decoreaza interioarele am spus ca sunt din lemn. Fiecare camera are balcon, din care nu trebuie sa lipsim mai ales in noptile senine, pentru ca vom rata cel mai performant si coplesitor planetariu din lume.
Jos, tot in cateva trepte, sunt alte 2 dormitoare, dintre care unul triplu si o baie comuna. O camera tehnica dar care nu ne intereseaza. Spunem aici ca in living este o a 3 a baie a cabanei. Am uitat de ea.
Din living se iese prin usile din sticla, pe o terasa incadrata de un perete din piatra si balustrade din lemn. In continuare, se deschide curtea nu foarte mare, cu o platforma din lemn pe care sunt puse ciubarul si sezlongurile. Un sopron adaposteste o mica bucatarie de vara, cu masa lunga si banci, gratar, plita pe lemne si un ceaun urias ce te imbie sa amesteci o tocana cu miros de fum. Un balansoar mare n-o sa te tina locului, daca te asezi pe el; iar o alee larga, pavata, te va conduce la intrarea cabanei sau te va scoate la parcarea privata.
Va spuneam ca nu este o curte mare; desi, daca se da jos gardul desenat discret din dungi de lemn cu coaja cu tot, s-ar putea obtine vreo doua hectare de teren, pentru ca faneata ce coboara dealul este tot a proprietarului si duce pana la casa parinteasca. Si pentru ca uneori ne era lene sa sunam, il strigam din deal, cand il vedeam in curte. Asa, ca la tara. Oricum, nimic nu blocheaza privelistea, cel putin spre munti, asa ca tot spatiul lumii este al celor care vin aici.
Camerele in care am stat
Sus pe scari, in cele doua matrimoniale. Acelea au fost camerele noastre. Proprietarul a gandit intreaga cabana sa fie spatioasa, sa respiri, sa nu te lovesti de pereti cand te dai jos din pat. Ati vazut si living-ul ca e cat un salon de nunti. Apoi, lumina intra de peste tot. Sunt ferestre pana si deasupra chiuvetei de la bucatarie. In baie, in camerele tehnice. Da' pe unde nu intra!? Albul peretilor, in combinatie cu grundurile lemnului, bunul gust al amenajarilor si mai ales lumina ce patrunde din belsug, iti dau un sentiment reconfortant. Pur si simplu incepi sa secreti serotonina imediat ce ai pasit in cabana.
Spatiile comune
Le-am descris pe toate. Cand umbra era pe terasa cu mese la care se ajungea din living, stateam acolo sa scroll-uim, sa mancam un pepene, sa pierdem timpul. O seara am mancat in casa iar in cealalta, sub sopronul de afara. Ne intindeam pe sezlonguri si priveam in lung. Ce sa facem? Leneveam. Cum peretii laterali ai living-ului sunt vitrati si au usi largi, spatiul devenea coerent. Pur si simplu umblam din curte prin terasa, pana in bucatarie. De cele mai multe ori, fara cap.
Mancarea
Cabana se inchiriaza in regim self-catering, dar va dam un sfat care ar putea sa reduca mult cantitatea de alimente pe care sa o carati in masina si, cel mai important, sa imbunatateasca substantial gustul.
Proprietarul tipareste periodic o brosura cu producatorii locali si ce anume au in gospodarii: carne, branza, lapte proaspat, unt de tara si smantana, iaurt, fructe, gemuri, prajituri si placinte de casa. Am aflat despre aceasta brosura abia dupa ce am ajuns aici, asa ca din pacate am venit cu masina plina. Dar uite ca gasim utilitatea acestor articole, ca voi sa nu faceti aceeasi greseala. Totusi, am facut o plimbare in sat si am luat o sticla de 2 litri cu lapte proaspat muls si o casoleta cu unt galben de casa, pe care l-am ras tot pe paine prajita. Si noroc cu niste prieteni din Cluj, care ne-au facut o prajitura cu mere geniala.
Combinatia de cumparaturi intre supermarket si producatori locali va fi cheia unor meniuri delicioase. Beri, legume, salate de la magazin; pastrame, slanina, placinte, branzeturi, lactate, gemuri de la ei.
Satul Margau din Apuseni. Putem paria ca putini din judetul Cluj si din orasul Cluj ne pot spune lucruri despre acest sat. Ce sa mai vorbim de cei care locuiesc mai departe? Desi, poate multi dintre noi privim pe ferestrele caselor noastre, cu sticla pusa chiar de cei din Margau, caci sunt renumiti geamgii - acum cu afaceri in termopane, cu limbaj propriu chiar, nevorbit in alta parte. Dar putini, probabil, sa fi auzit despre acest sat.
Iar asta incepe usor, usor sa se schimbe. Tanarul proprietar al cabanei a pus Margaul pe harta turistica a Romaniei. Si nu oricum. Cu o gandire limpede, de manager foarte talentat, pregatit sa munceasca pe branci pentru visul lui, a construit mai intai o alta cabana, gandita pentru grupuri de prieteni tineri, pusi pe distractii galagioase, asa cum le dicteaza varsta, adaptand facilitatile oferite, nevoilor acestor pusti. Astfel, a amplasat-o departe de orice casa ce ar putea fi deranjata; a folosit mobilier simplu, solid, nimic sofisticat, pentru ca e clar ca atentia e in alta parte, cand se aduna gasca. Peisajul este obligatoriu de vis, caci cine are caile mai deschise spre reverie, daca nu cei de aceasta varsta?
Apoi s-a pus pe construit aceasta cabana, eleganta, cu note fine de amenajare, despre care v-am povestit. Aici aduna lumea pentru petreceri cuviincioase, mai mult pentru cei ce vor liniste si odihna. Sa te pui in ciubarul cu apa fierbinte, sa iei un pahar cu vin si sa nu te mai saturi sa privesti stele. Sa se adune familii cu copii ori grupuri de prieteni ce au depasit momentul cabanei anterioare.
Cand am fost in vizita la el, construia in curtea generoasa a parintilor, o alta pensiune cu foarte mult bun gust, care poate fi inchiriata camera cu camera. Astfel, a acoperit toate nevoile cerute de piata de turism rural: pentru adolescenti, pentru adultii ce vor o cabana doar pentru ei, pentru cei ce vin separat.
Va lasam sa priviti si un filmulet de la vizita noastra aici.
Speram ca, impreuna cu articolele noastre, sa va ajute sa va faceti o idee cat mai reala despre locurile pe care le promovam.
Ce simplu pare. Un tanar s-a pus pe construit 3 pensiuni. Tare!
Cum l-am vazut noi, cum il stim noi, pus pe construit viitorul lui si, mai mult ca sigur, inspirand oameni din sat: cu lopata in mana intinzand betoane, cu tarnacopul sapand santuri, cu fierastraul taind lemn; pregatind celelalte cabane sa fie curatate, lenjeriile schimbate...; prezent oricand, politicos, zambitor atunci cand un turist avea nevoie de ajutor - de parca nu tocmai lasase coasa din mana; apoi seara tarziu, deschizand laptopul, facand marketing; apoi, studiind legi, completand dosare de finantare europeana, facand proiecte, planuri, impartindu-si ratele la banci...; mergand la studii si specializari in turism; batand din poarta in poarta, din sat in sat, in zadar din pacate, ca sa ofere de munca - in constructii, la curatenie...; gasind si timp pentru viata sociala, pentru prietena lui...; iar dimineata, de la inceput!
Cei care ne citesc blogul ar vrea in mod firesc sa stie cum este la aceasta cabana; daca e frumoasa, daca oferta prezentata e reala, daca fotografiile si realitatea nu sunt fardate, poate mai putin sa afle povestea din spate.
Considerati aceasta poveste ca fiind garantia pe care o dam, ca daca ajungeti la Cabana Margau Apuseni, o veti pastra in suflet, sigur. Pentru ca in ea este pus tot efortul, talentul in amenajari, grija pentru mediu si respectul pentru oaspeti, despre care va spuneam.
In plus, noi stim sigur ca la un moment dat se va vorbi despre Margau ca despre un sat turistic, cu oameni care au prosperat. Totul e ca portile sa se deschida, atunci cand acest tanar va bate in ele, pentru a oferi de munca si inspiratie.
Yozi.ro va doreste vacanta frumoasa!
foto: yozi.ro; pensiunea-margau-apuseni.ro