Casa lipoveneasca plutitoare in Delta Dunarii

 

"Casa Delta"

Casa lipoveneasca, cu un amplasament privilegiat in localitatea Crisan, chiar pe apa, pe un canal aflat la cativa metri de intersectia "Buclelor Marelui M" - sector al  Dunarii Vechi; in acelasi timp, foarte aproape de bratul navigabil Sulina.

Daca priviti fotografia de mai jos, va spun ca in casa mare sunt 4 dormitoare care pot gazdui 10 persoane. Doua dintre ele au pe langa patul dublu, un fotoliu care se extinde la 2 metri, astfel facand posibila cazarea a trei persoane.

In casuta mai mica, legata de un podet, se afla bucataria si un cochet loc de luat masa.

Se inchiriaza camera cu camera sau toata, in cazul in care se strange o gasca sau mai multe familii.  

REZERVARI AICI

Daca nu suntem cazati pe unul dintre hotelurile plutitoare aflate in mers, rar vom gasi ocazia sa locuim chiar in mijlocul naturii. De obicei, pensiunile se afla in sate, de unde luam barca sa intram pe canale. Pentru cei care vin pentru prima data in Delta, am vrea sa le spunem ca acest tip de experienta - sa locuiesti direct pe apa, sapa adanc in suflet, lasand amintiri frumoase pentru intreaga viata! Vom dormi leganat si adanc, cu toate vocile si strigatele nocturne ale Deltei, cu toate fosnetele salciilor, stufului si papurei, cu zgomotul micilor valuri care lovesc malurile, cu pestii ce vor izbi din salturi apa. Toate la un loc dau muzica unui concert unic si odihnitor. Veti vedea. Diminetile pe apa sunt capabile sa-ti dea lacrimile de atat de multa frumusete si emotie ce poate primi brusc un om. Exista o ora pe care o putem rata daca nu suntem aici, cand apa hotaraste sa plece de acasa in ceruri, iar cerul, inca rece, nu e pregatit s-o primeasca. Atunci ea pluteste in vapori, la un metru-doi de pamant, imbratisand copacii, pasarile, barcile cu pescari cu tot si pe noi, chiar daca abia atunci ne-a cunoscut. Cand se va risipi, o sa credem ca am visat, pentru ca asfel de trairi se gasesc doar in aceasta poveste!

Nici nu incape indoiala ca aici mancam Michelin, chiar daca niciun juriu n-a batut drumul pana aici. Ma rog, n-a vaslit.

Pestele ajunge in farfurie instantaneu, iar legumele sunt la "doua lungimi de barca", unde se gasesc gradinile localnicilor. Pana si vinul poate fi de aici, daca alegem soiurile din bogata zona in vii, Dobrogea. La urma urmei, exista teorii credibile, ca pana si Bachus isi tinea chiolhanurile in locurile astea.

Pensiunea ofera toate variantele de cazare, la preturi foooarte bune: doar cu mic dejun, cu demipensiune sau pensiune completa. Cea din urma e de preferat si o recomandam. Va luati total de grija, ocupandu-va doar de plimbari si pescuit.

Vedeti disponibilitatea aici

REZERVARI AICI

Camerele sunt spatioare si racoroase, sunt facute cu bun gust, au bai proprii cu prosoape si cosmetice de baie; internet wireless, televizor, aer conditionat, frigider, acces pe terasa pontonului.

Se pot face plimbari cu barca pe marile lacuri, se pot inchiria canoe, se pot organiza partide de pescuit, vizite in Sulina, in Padurea Letea. Transportul de la vaporul care va lasa in Crisan si pana la pensiune este gratuit, dar putem fi luati direct din Tulcea, daca dorim, contra cost.

Va lasam un link unde sa verificati rezarvarile

Casa Delta 

si va indemnam sa traiti macar o data in viata experienta locuirii chiar pe apa. Sa nu priviti vacanta aici in termeni simpli: mananc, ma plimb, eventual pescuiesc si ma culc. Va sugeram sa plecati noaptea pe canale, imediat ce ati prins lumina buna de la luna. Apoi, tot noaptea, sa legati barca de un trunchi scufundat, intr-un loc departe de traficul naval, chiar pe bratul Sulina. Ramaneti o ora sa priviti luminile vapoarelor care trec si luminile cerului.

Cu putin noroc, poate prindeti momentul cand satenii isi mana turmele de vaci sau de cai peste canal, spre pasuni bogate. Stiti cowboii care alergau cirezi intregi, calare? Ei, aici veti vedea oameni in barci facand asta, la lumina lunii. O fac noaptea, pentru ca e trafic naval redus. Este un spectacol incredibil de fluieraturi si semne, de viteza si manevrabilitate. Nici nu te mai miri ca cei mai mari campioni ai lumii la canotaj s-au nascut aici, cand ii vezi cum omul si barca, in curentul urias al Dunarii, sunt un intreg.

Apoi trageti o ora pe un mal si aprindeti un foc. Sa nu va temeti de tantari; dupa miezul noptii se raresc, iar fumul o sa-i tina deoparte. Alteori, sa va treziti cand se crapa de ziua, va faceti o cafea si ramaneti sa priviti ceata de pe apa si soarele rosu de pe ea. Pestii isi vor etala acrobatiile, la suprafata apei.

Delta nu inseamna doar pescuit. Sa batem aleile satelor, sa bem o bere la crasmele de-acolo, sa observam pasarile, sa vizitam cherhanale, sa ne pierdem in peisajele unice de aici, s-o ascultam....Delta Dunarii e totusi unul dintre cele mai frumoase si rare locuri de pe pamant. Ce sa zicem de norocul asta?

Privind astfel lucrurile, cazarea in aceasta casa curata, traditionala si frumoasa, pare o varianta de neratat. Pescarilor experimentati nu avem ce sa le spunem. Inteleg perfect avantajele locuirii in mijlocul actiunii.

Am mai fi capabili de un sfat care ar desavarsi concediul: locul sa fie ocupat de o singura gasca. Sa vezi viata atunci!

Yozi.ro va doreste vacanta frumoasa!

foto: casadelta.ro