Atrași de frumusețe, am ajuns la Magnetic House

În recomandările noastre de călătorie, ne dorim să simțiți ceva. Să vă ajutăm să găsiți o cazare în care, odată ajunși, să nu vreți decât să aruncați cheile de la mașină pe noptieră și să uitați de ele pentru o vreme.

Să fie un tonic pentru minte și suflet, iar gazdele care vă deschid ușa să poarte un zâmbet plin de căldură.

Așa este Magnetic House din Târgu Ocna, județul Bacău. Este exclamația - după lungi căutări ale organizatorului șef al grupului: “Frate, am găsit ceva tare! Haideți aici, să petrecem câteva zile împreună!”. Este aer curat și curte mare, să alerge ăia mici până nu mai pot. Noi să facem fasting de Bilic și să combinăm grătarele cu carbohidrații, zahărul și berile. Să dăm block notificărilor, să oprim alarmele, să ațipim netulburați pe șezlong-uri, privind stelele. 

Dacă am fi călătorit cu mașina la Magnetic House, de la Brașov, am fi oprit la vreo 2 benzinării pentru o alimentare cu un espresso și pentru un cornet de înghețată și am fi ajuns destul de repede, cu doar cei 135 de km de mers. De la Iași să fim plecați, cei 180 de km i-am fi făcut cam tot așa; poate o fugă în plus la toaletă.

De la București și până aici, am considerat că 285 de km e un drum de sejur în toată regula; cu sandvișuri îngrijit împachetate, stick cu selecție de muzică, bani aruncați pe tot felul de pungi dulci de pe la opririle pe drum…

Și când pleci cu gând de vacanță, fie de departe, fie de aproape, când alegi, după îndelungi căutări, locul unde vrei să te relaxezi, îți dorești ca odată ajuns, promisiunile de marketing să fie respectate.  

Și…am ajuns, cheia am scos-o din contact, iar în fața noastră...

Tehnic, pe repede 

Casa Magnetic House este gândită, în principal, să adune laolaltă familiile prietene. Dacă sunt și copii, cu atât mai bine.

Repede, vă spunem că sunt 3 dormitoare spațioase cu băi proprii - două dintre camere pot primi câte un copil în paturi separate. Livingul este deschis cu bucătăria complet utilată. În curte, bucătărie de vară cu plită țărănească și grătar. Tot afară, loc de foc cu băncuțe, șezlonguri, loc de joacă pentru cei micuți...

În acest link veți găsi informații ușor de parcurs despre numărul de camere, facilități, fotografii, info tehnice utile. 

Ce urmează să citiți mai departe în acest articol este despre ce am simțit noi de la fața locului, în sejurul petrecut aici.

Drumul 

Hărțile ne vor aduce pe asfalt, la periferia orașului Târgu Ocna, teoretic un cartier al acestuia, dar practic vom fi la țară, la liniște. Chiar mai bine. 

Stil 

Magnetic House radiază din toate direcțiile, din miezul ei mândru de casă țărănească, țesându-și într-un mod inspirat moștenirea, cu nevoile proaspete și relevante ale turismului contemporan.

Nu te grăbi să duci bagajele înăuntru, încă nu da buzna în casă; dă o roată în jurul ei. Las-o să te intrige. Se pricepe de minune. Căci sub acoperișul discret actual, dantele din lemn țes pridvoarele și streșinile.

Ferestrele, decupate în varul alb, sunt cele dintotdeauna, nici urmă de termopan. Au! Ba, da. Cum dai primul colț, vezi potrivit logic, un perete mare din așa ceva și două găuri mici, Velux, în mansardă.

Și pentru că micul munte împădurit ce înconjoară casa curge în curte, a cărat în torentele lui piatră și trunchi frust de copac și le-a oferit oamenilor de aici să le folosească armonios în amenajare, ca să poți spune cu inima deschisă despre această casă, că e în natura ei să fie frumoasă.

Acum poți deschide ușa. De cum pășești înăuntru, realizezi imediat că în sufletul proprietarilor s-au dat bătălii aprige între a-i lăsa casei timpul ei și a-i aduce adaptări moderne, obligatorii pentru un turism contemporan.

Rezultatul - o pace justă, o casă cu estetică țărănească.

REZERVĂRI AICI

Livingul

În living ai piatră sub picioare, iar tencuiala albă, ca pe vremuri, cu patină vălurită, sprijină o canapea extensibilă și două fotolii, toate trei învelite în pânză de cortină. Scrinuri cu design de bunică și culori de nucă au în față o masă lungă din lemn masiv, cu scaune în toate felurile, care nu se hotărăsc dacă să fie contemporane sau clasice.

Bucătăria se lungește pe un perete și își arată fără echivoc apartenența modernă, doar cu hota și espressorul; dulapurile, cuptorul și frigiderul par să fie împăciuitoare cu trendurile, păstrând o incertitudine stilistică.

 Ferestre mici din lemnul din care s-a făcut casa și prin care rânduri de nepoți au privit prin sticla simplă, ninsorile, stau față în față cu peretele mare din termopan, care răspândește în interior lumina în valuri, umplând fiecare colț, până sus spre mansardă, unde vom urca în curând, dar pe care o vedem parțial, pentru că pe porțiunea livingului îi lipsește tavanul.

Bătălia se dă și în aer: bârnele bătrâne din plafon, recondiționate exemplar, îți atrag atenția să privești și la balustrada modernă din țeavă pătrată, ce securizează etajul și al cărei model în spice de grâu îți spune că nu a abandonat total temele rurale. În fine, un candelabru auriu, înfipt central, emană îndrăzneț un glamour retro, în nota potrivirilor inspirate de aici.

REZERVĂRI AICI

Dormitoarele de la parter

Zici că sunt dormitoarele bunicii, care brusc și inexplicabil a întinerit și a reamenajat, ascultând de nepoții ei crescuți cu instagram, leați cu ea acum, în scenariul nostru.

Parchet stejar și țesătură românească simți pe talpă. De paturi nu te ferești să te lovești; contururile-s din catifea moale, plăcută la atingere - unul castravete, celălalt lămâie.

Iluminatul, ca în mai toată casa, vine de la spice de grâu de alamă, unele atârnând din tavan, precum în living, altele aplicate pe pereții de tencuială albă, muncită cu mâna.

Când deschizi prima dată dulapurile, te aștepți să găsești ie românească sau, de ce nu, rochia primei mirese din casă. Acolo m-a trimis pe mine imaginea lor, acolo vă trimit și eu pe voi.

Deși în băi ai o senzație mai frugală asupra combinațiilor trecut - prezent, totuși alchimia generală a casei se păstrează.

REZERVĂRI AICI

Mansarda

Pe o scară inventată și pragmatic modernă, ajungem în mansarda înălțată azi față de memoria ei, pentru a face loc unui dormitor cu baie cu tot.

Până să intrăm în cameră, ne așezăm o clipă în colțul cu mobilier ca din Castelul Peleș, loc potrivit pentru fete când vor să spună șoapte, atunci când băieții sunt prinși în curte cu grătarul și berile.

Și tot înainte de a intra la somn, dacă-ți sprijini coatele de balustrada albastru praf și privești oriunde - în sus, în linia ochilor sau în jos, există ceva interesant și neașteptat de văzut.

În fine, dormitorul este mare, decorul nu se dezice și primește prin canapeaua extensibilă - în plus față de pat, un copil.

REZERVĂRI AICI

Curtea

Casa stă cuminte în colțul ei, lăsând spațiu liber, transparent, să poți privi la pădurea din jurul curții, care s-a ridicat pe vârfuri ca să pară mai înaltă.

E o curte mare căreia îi pasă de liniște, socializare, relaxare și de jocul copiilor. Ia să vedem. Mă rog, să vedeți odată cu mine:

Măsuță de cafea și fotolii scoică, să stai adâncit în leneveală. Bar sub șopronul rustic, pe un butoi cu scaune înalte, să se vadă frumos picioarele fetelor. Masă lungă pe terasa din piatră, să-i adune pe toți ai casei la o cină gălăgioasă.

Șezlonguri pentru o moțăială sub soarele de munte.

Băncile tăcerii, a-i crede după desen, dar de fapt ale chitărilor, paharelor cu vin, ale discuțiilor aprinse, căci aprins va fi și focul din mijloc.

Retras, în spatele casei, între flori, două băncuțe joase, tăiate în piatră. Să stai acolo ascunsă, ascuns în liniște, să te auzi gândindu-te.

Băieți! Grătarul și plita tradițională vă aparțin. Voi știți cel mai bine cum e cu jucăriile astea; lăsați doamnelor salatele.

Dacă preferi The Voice… Păsăricesc, te tragi la umbra pomilor și întorci scaunele la ce îți place, din multele voci incredibile.

Iar pentru copii, toată curtea mare și verde luată la alergat, la întins pe iarbă, la picnic cu părinții, la cocoțat în micuțul loc de joacă, la sărit pe trambulină, la dat în leagăne…

REZERVĂRI AICI

Mâncarea

Casa este în regim self catering. Are de toate pentru așa ceva. Bucătăria e completă, plită și cuptor, espressor, frigider și congelator, mașină de spălat vase. Veți remarca amprente rurale în unele piese din veselă, cum altfel?

Dar piesele de rezistență sunt în curte, unde un ceaun de tocană își va găsi loc pe o plită țărănească, iar fripturile pe grătarul rustic. Merită și o ieșire la restaurant, iar Slănic Moldova ar fi varianta care să-ți dea vibe de vacanță.

În preajmă

Indiferent de perioada anului, aduceți-vă încălțările de drumeție. Aș trece pe primul loc plimbări prin pădurile Slănicului, aflat la 20 de minute cu mașina. Și când o fi să vi se facă sete, s-o potoliți cu apele termale, terapeutice, din stațiune.

Iarna de sunteți pe-aici, schiul e atracția numărul 1.

Salina e la 2 pași de casă.

Mai puneți că Ștefan cel Mare a avut partea asta de Moldovă în inimă, așa că a presărat mânăstiri și biserici și pe-aici. Iar izvorul legendei Stejarului din Borzești e și el aproape.

Să ne uităm un pic și la structura de rezistență a casei, a întregului spațiu Magnetic House - soții Anca și Florin.

Au osatura celor care construiesc frumos; nu contează cât vor munci pentru asta, cât vor sacrifica sau că își vor cheltui toate economiile. Să fie frumos! Iar în cazul recuperării unei case vechi, cum e de această dată, să fie și reconstruit cuviincios, așa cum se cade.

Puțin probabil ca ei să-și recupereze investiția prea curând. Dar n-au făcut casa doar pentru cât le e lor vremea. Acum îi vizităm noi, pentru a găsi felul acela de pace pe care ți-l dă o vacanță într-un loc calm, senin.

Mâine, puștiul lor va duce moștenirea mai departe, iar fetele mele, devenite adulte atunci, se vor întoarce pentru același lucru, poate cu copiii lor. Dă, Doamne, și cu bunicii!

Căci așa se leagă lucrurile în sufletul celor care nu gândesc doar la o aruncătură de băț.

M-am luat cu discuțiile și am uitat de “organizatorul șef imaginar” de la începutul articolului nostru și de prietenii lui.

Trei familii au ajuns aici, cu 5 copii în total. Ăsta-i scenariul. În prima zi nu s-au clintit. A fost un general: “aaaahhhh, ce bine eeee!” și nimeni n-a părăsit casa. Mâncarea și sticlele din portbagaj direct în frigider, din frigider pe grătar, în boluri de salate și în pahare. Iar de acolo, pe mesele lungi și vesele, în jurul focului, ori prin cine știe ce colț. 

De copii au uitat și nu i-au mai schimbat de hainele bune, așa că acum sunt pline de clorofilă și cernoziom în genunchi, fund și coate. Sunt distruse, clar; iar cornulețele aduse de acasă sunt ținute în mânuțe nespălate…

Și s-a făcut târziu, s-au mai auzit două-trei ciocniri de pahare, un râs, un „lasă-le, că le strângem mâine dimineață”…și apoi liniște. Toți la somn, în afară de noapte.

În zilele următoare cam la fel, dar mai pui o salină, o plimbare prin pădure, o cină cu păstrăv, papanași și vin alb în sus-ul Slănicului…

La final, bagajele în portbagaj, la revedere și o îmbrățișare de la cei mai calzi moldoveni pe care i-ai întâlnit în ultima perioadă.

Ei rămân în poartă, tu de îndepărtezi și nu-ți rămâne decât să-ți întrebi viața: Better? Better, zice ea!

REZERVĂRI AICI

Yozi.ro vă dorește vacanță frumoasă!

Vă recomandăm să citiți și articolul scris de Adela Pârvu; o perspectivă a profesionistului în design interior. 

foto: yozi.ro; Magnetic House