Casa Trappold, poarta spre Tara Minunilor

 

Casa Trappold este o uimire. Si spunem asta, pentru ca simti o oarecare dezamagire mergand prin satele romanesti ce nu au idilicul la care visam, cand mergem in vacante la tara; dar cand treci de poarta acestei pensiuni, esti intr-o alta lume. Dupa uimirea de cat de frumos si ingrijit este, treci si printr-o stare de mahnire, ca Romania locuita ramane frumoasa in insule, in parti. Ca aici, la acesti oameni. Si totusi, acest sat si cele din preajma, au o mostenire uluitoare de case ce erau mandre odinioara. Un pic de vointa, de orgoliu, de apartenenta la ceea ce a fost bine facut inainte, i-ar putea impinge spre prosperitate, pentru ca o astfel de ereditate pastrata si ingrijita ar aduce in aceste locuri oameni din intreaga tara si nu ne indoim ca si din strainatate. Mai ales ca aceasta zona este impanzita de biserici fortificate, cetati si peisaje ce iti taie respiratia.

Dar deocamdata haideti cu noi in Casa Trappold, casa la care speram ca lumea din jurul lor sa traga cu ochiul, sa se inspire, sa tanjeasca de-a dreptul, dar sa puna si genunchii jos, asa cum i-am vazut pe proprietari, pigulind fiecare frunza uscata, fiecare mica buruiana din gradina lor, pentru a fi frumoasa. 

REZERVARI AICI

Mergeti si priviti odata cu noi. Am intrat si stam cu spatele la poarta saseasca. In dreapta este casa lunga. Alba, cu obloane, doar parter cu pod si acoperis cu tigle. In capatul ei, lipit, este hambarul transformat intr-un luxos loc de relaxare. Deocamdata privim exterioarele. In stanga, un sopron lung si suficient de adanc cat sa adaposteasca mese si banci, televizor urias si o spectaculoasa bucatarie traditionala de vara, cu plita si cuptor pe lemne, gratar. Intre tot ce am descris, spatiul este ocupat de prima parte a curtii, pavata impecabil cu piatra cubica. Asta inseamna ca exista o a doua curte. Sigur. Dealul plin cu copaci se vede si din locul unde ne-am oprit initial. Facem cativa zeci de pasi si se deschide un Paradis verde, pierzandu-se in inaltul dealului de care vorbeam. O privire in stanga iti dezvaluie un ciubar cu apa fierbinte si o sauna. Ceva mai in fata, loc special pentru foc de tabara, cu banci imprejur. Apoi balansoar larg, spatii amenajate pentru copii, cu de toate: porti de minifotbal, trambulina, leagan si tobogan, casute pentru cei mai mici...

In fata si in dreapta, o pajiste mare presarata cu copaci, mese si umbrele, sezlonguri unde sa ne intindem la soare dupa o baie sau sauna. Locul pentru pasarile de curte, terasa, masa de tenis si un mic sopron ce adaposteste biciclete si ATV-uri.

Trebuie sa spunem ca nu ne asteptam sa gasim o curte asa de mare, cu un peisaj atat de frumos. Parca am trecut o granita intre sat si natura salbatica.

REZERVARI AICI

Tehnic pe repede

Casa Trappold este in satul Apold, aproape de Sighisoara, are 3 camere duble, o tripla si o camera pentru 6 persoane.

Micul dejun este inclus in pret iar daca doriti, se poate servi si cina.

Va lasam un link unde puteti parcurge mai repede informatii despre camere, facilitati, dar si imagini; acest articol se refera in special la experienta noastra aici. Bineinteles ca ne face placere sa parcurgeti si clipele traite de noi in aceasta casa, asa ca ne puteti urma.

Drumul

Va mai spunem doar ca noi am venit de la Sighisoara si am parcurs acest drum pe asfalt normal, de drumuri judetene de la noi. Nu are sens sa le descriu, dar nu au fost deloc probleme, chiar daca am fost cu masina normala, incarcata ochi. In sat se merge paralel cu soseaua principala pret de cateva sute de metri, pe un drum de macadam, fara gropi.

Stil

Nimic nu incarca, nu oboseste, nu-ti distrage atentia de la a simti viata tihnita cand esti in vacanta la tara. Astfel, toate interioarele sunt albe, cat sa sublinieze cele cateva tablouri si mobilierul din lemn masiv, desenat la fel, in linii simple, linistitoare. In camere, podelele sunt din dusumele. Baile simple, cu prosoape si cosmetice incluse.

In bucataria comuna, lemnul masiv ocupa mai mult loc, asta pentru ca este nevoie de mai mult mobilier - dulapuri, masa centrala cu scaune... Sunt note de caramida dar si barne pe tavan. Podeaua are o gresie de calitate, ce te pacaleste la prima vedere, ca ar fi parchet masiv.

REZERVARI AICI

Bunul gust si discretia in amenajare continua si in Hambar - spatiul de socializare de la interior.

Aici locul e deosebit, generos, inalt. Un semineu perfect integrat ofera dubla vizibilitate a focului, ocupand oarecum centrul; pe o parte a flacarilor - cea din spate, vom sta pe o canapea si fotolii din piele extrem de elegante, iar fata semineului va da spre intrare.

Scari din lemn vor urca la etaj, unde un balcon larg va da inconjur plafonului inalt, deschis.

Aici sunt alte canapele si fotolii unde sa ne retragem, dar si cea mai ciudata si originala amenajare  pe care am vazut-o dintre toate pensiunile pe unde am fost: un apartament cu paturi pregatite cu lenjerie, fotolii, covoare, lampadare... Adica un loc unde sa te cazezi in toata regula. Doar ca la vedere, fara pereti, chiar deasupra parterului. Am inteles ca in momentul cand pensiunea este ocupata de grupuri mari, se lasa cu imbranceli sa se ocupe aceasta amenajare. Arata cool, ce sa zicem.

Camera in care am stat

Eram cu fetele, deci 4 persoane. Norocul a facut ca cea de 6 persoane era libera, dar si cea de 3. Camerele de 6 si de 3 persoane au in comun baia, holul si un micut living, cu canapea si fotolii. Se afla in casa principala, pentru ca celelalte 3 dormitoare duble sunt in corpul nou - construit in prelungire, fiecare avand baie proprie si televizor. De aer conditionat nu este nevoie vara. Mai degraba de pilote, asa racoare tine o casa traditionala.

Trec multe grupuri de biciclisti prin zona iar aceasta amenajare pare perfecta pentru un popas de o noapte - doua. Mai fac un ciubar, o sauna si se pun iar pe drum. Bineinteles, aceste camere sunt folosite si cand sunt ocupate celelalte, chiar daca nu sunt in grup. Cum am prins noi. Practic am stat singuri intr-o casa cu 9 paturi. 

REZERVARI AICI

Spatiile comune

Vara, spatiul comun este evident curtea uriasa. Nu exageram deloc cand spunem uriasa. Realmente se pierde in dealul impadurit din spatele casei. Daca tot suntem in spate, atunci va spunem ca aici este locul de joaca pentru copii, masa de tenis, locul special cu bancute si vatra pentru foc de socializare, sezlonguri pentru plaja, mese si umbrele, ciubarul cu apa sarata si incalzita, sauna. In fata este sopronul despre care va spuneam, cu bucataria traditionala pe lemne, mese si banci, televizor imens. Aici sunt servite mesele vara, dar e si locul cu umbra cea mai racoroasa, asa ca lumea se strange aici la o tabla, un remi, o bere. Treburi de vacanta care nu te solicita.

Un alt spatiu comun este Hambarul, descris mai sus, despre care va spuneam ca este foarte generos ca dimensiune, ca are semineul pe centru, bar...

As putea sa adaug ca, in eventualitatea in care s-ar veni la Casa Trappold in team building, aici este un loc perfect pentru conferinte si petrecerile de dupa, oferind spatii de relaxare pe 2 nivele. Va povesteam de acel balcon cu canapele, fotolii dar si acel apartament la vedere.

REZERVARI AICI

Mancare

Micul nostru dejun a avut oua proaspete de la gainile din spate. Cand furculita a atins galbenusul, farfuria s-a facut portocalie. apoi, salata de vinete gustoasa de nu am lasat nimic in castron. Produse din carne si branza de la un producator local, inclusiv un salam de mistret de la el, foarte bun. Fileuri de pui pane, platou cu legume, unt, gemuri de casa, iaurt, suc de mere natural, cafea expresso. Facem precizarea ca am insistat indelung pe langa Daniela si Gabi - proprietarii pensiunii, sa aiba mila de noi si sa reduca substantial portiile si felurile ce se pregateau sa le puna pe masa. Nimeni nu poate manca pe cat ofera acesti oameni. Dupa ce au pus pe masa ce vedeti in foto, am fost intrebati cu tristete: "Da' ce mancare e asta? Nu va ajunge nici pe-o masea!" Nu stim ce masele au ei, de e putin cat ne-au pus la mic dejun - in foto inca nu venisera ouale; dar stim cat de ospitalieri sunt!

Seara nu am mancat - am fost putin iesiti si am luat masa in alta parte. Dar acum regretam. Ce trebuie retinut este ca nu trebuie sa faceti greseala noastra, sa nu luati masa aici: cina este un pranz in toata regula, cu ciorbe, fel principal, salate si desert. Ne-am uitat in ceaune si ne-a luat ameteala. 

REZERVARI AICI

Servicii si facilitati

Ciubar cu apa sarata si calda, halate de baie, sezlonguri de plaja, sauna, tenis de masa, minifotbal, badmington, sah, table, remi....

Sunt ATV-uri si biciclete ce se pot inchiria.

Camerele au televizoare iar baile au prosoape si cosmetice incluse.

Am inteles ca se pot organiza plimbari in munte cu masini speciale, pentru observarea animalelor salbatice; dar este bine sa discutati inainte cu ei. 

REZERVARI

Poarta din lemn a Casei Trappold aduce foarte bine cu poarta prin care paseste Alice in Tara Minunilor. Si nu neaparat prin forma ei, ci prin puterea magica de a te trimite in alta lume. Realmente, poarta este o granita fizica. Avem convingerea ca veti trai aceleasi sentimente ca si noi.

Odata trecuta, totul straluceste de curatenie si ingrijire. Totul e construit cu rigla, perfect aliniat, lemnul frumos protejat, tiglele acoperisurilor sunt tesute impecabil. Zici ca sunt pleduri pe care sta cerul. Cand pasesti pe piatra cubica, parca esti intr-o piata din Elvetia sau Austria. 

Numai sa zaboviti putin, sa vedeti cum a fost realizata bucataria traditionala. Bijuterie. Sau Hambarul. Parca apartine unui club select de golf. Ai zice ca nu se potriveste cu o pensiune de la tara. Ca e prea pretentios finisat, cu lemn masiv, piele pe canapele si fotolii si piei de vaca pe jos. Dar oamenii de aici se pricep perfect la armonizarea spatiilor, la decorarea linistitoare, neincarcata. Nu veti gasi nicaieri in aceasta casa, ceva care sa aglomereze, sa fie strident. Totul e fluid, complementar, cald. 

Curtea din spate are propriul peisaj, propriul deal, propria padure si propria liniste.

REZERVARI AICI

Va lasam sa priviti si un filmulet  de la vizita noastra aici.

Speram ca, impreuna cu articolele noastre, sa va ajute sa va faceti o idee cat mai reala despre locurile pe care le promovam.

REZERVARI AICI

De ce acest loc arata asa de frumos, de ce se mananca asa de bine? De cele mai multe ori reflexele ne spun ca: "au bani, normal ca arata bine!" Am vazut o groaza de kitsch-uri in care s-au bagat bani ca intr-un kilometru de autostrada de la noi. Nu banii fac un loc frumos. Ci visele! Si o munca facuta pe branci, la propriu! Va spuneam la inceput cum vedeam proprietarii asezati in genunchi, curatand florile de fiecare petala uscata, de fiecare buruiana. Apoi, maturand, spaland curtea, frecand fiecare coltisor. Dand cu solutii pentru insecte, hranind pasarile, taind iarba, asezati in bucatarie si curatand legume, carne, pregatind mancare. Apoi servind calatorii, facand paturi si iar curat in camere si in bai. Si iar la maturat curtea, gradina, apoi alta mancare...

Si tot acest efort depus nu reuseste sa indeparteze zambetul de pe fata lor, bunavointa cu care iti raspund la orice nevoie, bucuria cu care te primesc.

Nu vad bani aici, in acest comportament.

Cu siguranta stiti vorba aia "sotie de fotbalist!" sau:"e fotbalist, e plin de bani, ce-i mai trebuie?". Nu-i asa ca imaginea muncii istovitoare despre care povesteam nu se potriveste cu cea a unui fotbalist si a sotiei lui? Ei bine, aceasta casa este a unui fotbalist de Nationala, Gabi Muresan si a sotiei lui. Iar cei despre care povesteam ca alearga munca prin curte si casa, sunt ei. Sunt ajutati si de parinti. Bineinteles ca ar putea sa stea linistiti. Dar acesti oameni isi traiesc visul, construiesc ceva valoros pentru copiii lor si nu vor sa lipseasca din el!

De aceea este atat de frumos si de bine aici!

 Yozi.ro va doreste vacanta frumoasa!

foto: yozi.ro; pagina de facebook Casa Trappold