Nicio secunda sa nu va induca in eroare imaginea cu planul intreg al pensiunii, ca ar fi vorba despre un loc modern.
Gazdele de aici iubesc atat de mult Maramuresul strabunicilor, incat il veti regasi peste tot, imediat ce intrati in curtea si casa lor. Dar au viziunea de a-l pastra si de a-l transmite mai departe, adaptandu-se logic la vremurile moderne.
Simbolurile acestei zone istorice se vor regasi cioplite in lemnul prezent peste tot. De la micuta poarta traditionala, la fantana din curte. Priviti la barnele ce traverseaza plafoanele si veti vedea impletituri facute in dalta.
Orice usa sau fereastra o sa deschideti are un semn al vesniciei Maramuresului.
Nu-i nevoie sa priviti; doar plimbati mana peste mobilierul masiv din bucatarie, din dormitoare si holuri. O sa simtiti harti scobite, cu indicii spre drumuri inapoi si inainte.
Si mai departe, desene in dantela stresinilor, a pridvoarelor, foisoarelor, a balcoanelor si scarilor...
Apoi, cusute manual in costumele traditionale sau in tesaturile covoarelor si stergarelor.
In concluzie, Pensiunea Glodeanca nu este un loc modern, pentru ca aici veti gasi din abundenta tot ce are autentic acesta zona adapostita de munti: traditie, elemente de arhitectura, mancare gustoasa cum rar gasesti undeva, bunatatea oamenilor din trecut.
Dar nici o pensiune traditionala, in care vom dormi pe cerga, nu este. Dimpotriva. Vom avea confortul hotelurilor pretentioase.
Hm! Pare ca nu stim ce vorbim; in niciun caz moderna, pentru ca este traditionala; si nici nu se pune in discutie sa fie traditionala, de cat de moderna este.
Exact!
Tehnic, pe repede
Dati click pe acest link si veti afla repede informatiile de baza despre aceasta pensiune.
Daca ramaneti aici, va vom arata acest loc privit din unghiurile noastre; ce am mancat noi, in ce camera am stat, cum am simtit gazdele...
Asa, repede, ca sa nu plecati de pe aceasta pagina, va spunem ca suntem in linistitul sat Glod, ce are munti de jur imprejur.
Pensiunea are camere mari cu paturi twin dar si matrimoniale si la nevoie se poate instala canapea extensibila, ce poate primi suplimentar 2 copii. Cum a fost cazul nostru.
Micul dejun este inclus in pret si se poate servi cina la cerere. Amuzant este ca spun micul dejun ca si cum vom primi un ceai cu unt si gem.
Dar ne-am propus sa fim tehnici pe repede, asa ca abia asteptam sa ajungem la partea despre mancare. Sa vedeti acolo ce inseamna pentru oamenii de aici, micul dejun. Sau cina.
Despre curte va povestim ceva mai jos.
Drumul
Noi am intrat in Maramures venind dinspre judetul Cluj. Te umpli de nervi cand vezi ca peisajele sunt frumoase iar drumurile groaznice. La iesirea spre Bucovina parca esti pe infrastructura din Austria, dar pe aici a fost frustrant. Nu e vorba ca ne-am rupt masina, nu este atat de grav, doar ca drumurile sunt absolut neplacute.
Oricum, dupa ce scapi de o salba de sate cu constructii de cel mai prost gust lipite de strada, intri in sfarsit pe un drum asfaltat ingust, mult mai bun ca cel national, ce serpuieste printre dealuri, paduri si pajisti incarcate cu capite, spre satul Glod.
Stil
Daca ati vizitat sau veti vizita Manastirea Barsana - unul dintre cele mai frumoase si emotionante locuri din Romania si o sa ajungeti si la Pensiunea Glodeanca, veti remarca cu usurinta foarte multe asemanari, mai ales in detaliile lemnului cioplit, ale tamplariei ferestrelor si usilor, scarilor si balustradelor, ale tuturor constructiilor si amenajarilor din curte, chiar si la combinarea albului din zidarie, cu desenele teraselor.
Nu intamplator, pentru ca mesteri care au ridicat acea minune de la Barsana, au lucrat si aici.
Cand intram in curtea manastirii, ne copleseste curatenia exemplara, specifica acestor locuri. Acelasi lucru si aici. Pensiunea Glodeanca are alei din piatra ce ies din iarba perfect ingrijita, flori, arbusti, copaci si garduri din lemn de alun impletit, ce stau in armonie. Felinare perfect integrate decoreaza fin, pe timpul zilei si lumineaza cald, noaptea. Interioarele au decenţă, spatii mari vitrate, mobilier robust din lemn, simplitate monahala in decorare. Dormitoarele au paturi acoperite cu lenjerii imaculate si perne cu dantele delicate.
Nu ne mai venea sa iesim din locul de servit masa de la interior, atat de placute erau detaliile ce desenau spatiul. Pariem ca mobilierul nu va incepe sa scartie nici in 200 de ani, asa de strasnic este; iar frumusetea lui va fi la fel de apreciata si atunci.
Acum sa nu credeti ca venind in vacanta in aceasta pensiune vom avea program de manastire si ca se merge in varful picioarelor. Gazdele sunt vesele, asa ca oaspetii se molipsesc imediat. Se mananca pantagruelic, iar horinca si afinata nu vor lipsi de la masa.
Camera in care am stat
Pentru ca am avut noroc sa ajungem mai devreme la pensiune, am putut sa intram in mai multe camere. In linii mari, sunt cam la fel: spatioase, mobilier din lemn masiv la comanda, balcoane cu mese, bancute si scaune. Va aratam doua dintre ele.
Saltele de cea mai buna calitate iar de pe lenjeriile patului sarea moneda, de cat de perfect erau intinse. O curatenie de laborator farmaceutic. Totul sclipea, totul era lustruit.
Baile spatioase, cu perdele la fereastra, mobilier plin, o aliniere cu rigla a faiantei si gresiei. Bateriile de la chiuveta si duş, de hotel de lux. Prosoape pufoase si cosmetice cremoase si frumos mirositoare, incluse. Totul straluceste.
Ne-a fost instalata o canapea extensibila pentru fetele noastre si tot am avut spatiu sa ne miscam in voie.
Din balconul nostru vedeam satul linistit si coame de munte.
Aici veti gasi mai multe fotografii cu dormitoarele.
Spatiile comune
Pe timp de vara, curtea ramane principalul spatiu comun.
De cum intram in pensiune pe poarta autentic maramureseana, imediat este parcarea batuta in piatra de rau, de o perfectiune de piaţeta elvetiana. Pana si ea include desene stravechi. Pensiunea ocupa o parte din prima jumatate a curtii. Tot aici este foisorul, foarte spatios, construit in stil traditional. Este principalul loc de socializare si de servit mesele in timpul verii. Un al doilea foisor adaposteste o frumoasa bucatarie de vara, cu tot ce este nevoie pentru gatit la foc de lemne: cuptor, plita, gratar..
Vizibilitatea spre a doua parte a curtii este inchisa de o superba interpretare a unei case traditionale. La momentul vizitei noastre inca se lucra la ea, dar isi arăta deja splendoarea.
In stanga intrarii in curte, doua mici bijuterii de mester popular - fantana si un balansoar. Spatiile verzi taiate parca cu forfecuta de unghii. Jardiniere din busteni, flori pigulite ca in gradinile botanice.
Un gard din impletutura de alun, in sine o opera de arta populara, insoteste in lungul curtii un parau ce vine din munti. Trece pe sub foisorul principal, iar ca noi turistii sa ii admiram curgerea, s-a pus sticla groasa securizata, cat traverseaza acest spatiu. Apoi si el si gardul se duc intre salcii, spre cealalta parte a curtii, unde apa se va desface in doua caderi.
Fie o luam printre salcii urmand cursul paraului, fie prin laterala casei, vom ajunge la un spatiu larg, verde perfect. O crama sta ascunsa sub covorul de pamant si gazon.
Apa se pravale peste diferenta de nivel dintre cele doua curti, prin doua amenajari speciale, impartind oarecum locul in insule, ca apoi sa se duca in drumul ei, dincolo de pensiune. Pe una dintre ele, o semiluna din piatra, cu bancă lunga din lemn, te aseaza in fata unei vetre de foc. Sa stai serile in jurul lui, sa nu te mai saturi.
Se construia un mini centru spa si loc de joaca pentru copii. Nu era gata cand am fost noi, dar probabil in momentul cand cititi aceasta povestire, este deja.
O bancuta sta ascunsa printre salcii, Lasati-va indrumati de firul apei si veti ajunge la ea, daca sunteti in cautarea unui loc unde sa va ascultati gandurile.
Mai trecem la spatiile comune si locul de servit masa de la interior, pe care l-am aratat deja si camera de zi cu semineul. Am putea adauga terase comune pe etaj - in plus fata de balcoanele camerelor. Pe holurile fiecarui nivel al pensiunii sunt canapele si fotolii unde putem poposi la o discutie, pana sa intram in camere.
Mancare
Sa aruncam o privire asupra micului dejun: platouri cu rosii dulci si carnoase, castraveti, ardei gras, masline; platouri cu tot felul de branzeturi traditionale; platouri cu produse din carne, carnati de toate felurile, jumari, slanine...preparate dupa retete vechi; salate de beuf, zacusti; specialitati sub forma de rulouri si felii, pe care nu putem sa le numim ca nu le stim, dar vi le aratam; oua sub toate formele; cani cu iaurt de casa si lapte covasit; lapte proaspat muls; cereale; clatite cu branza, apoi foi de clatite sa le umplem cu ce vrem; dulceturi, gemuri, miere si unt gros; paini prajite; siropuri, sucuri naturale, ceaiuri si cafele.
Ni se pare multa mancare si in orice caz, foarte multe feluri consistente! Le-am zis, sincer impresionati de cat de multa era servita. Ne gandeam ca nu eram intr-un hotel cu 200 de camere, ci intr-o pensiune si inca una neocupata in totalitate, in ziua despre care vorbim. "Nu inteleg cum de va amortizati cheltuielile?", am continuat.
- "Aaaa, pai nu-i vorba de bani! Dar oamenii poate vor pleca sa viziteze imprejurimile si sa-si puna in traistute, pentru mai tarziu. Ca doar n-o sa-i lasam sa plece nemancati din casa noastra!"
Tot ce am mancat aici este bucatarie cu dragoste si oferita din toata inima. Un gust divin, rustic, cum numai cei de la tara au geniul sa gateasca.
Punem poze, cu cinismul ca sigur o veti lua razna de pofta. Dar va lasam contactul lor si pe nume sa nu ne ziceti, daca fiecare cuvant spus de noi nu este adevarat!
Un pont, daca ajungeti aici: trebuie s-o rugati pe Bunica Maria sa faca gogosi umplute cu branza si marar.
Gazdele de la Glodeanca nu au legatura cu a face profit din turism. Investitia in calitate, in detalii, in pastrarea curateniei sclipitoare, in a pune pe masa turistilor belsug este atat de mare, ca nici nu intra in discutie vreun plan de amortizare.
Pur si simplu i-a impins menirea sa construiasca o bucatica curata de Maramures, de care sunt tare mandri si pe care o ingrijesc cu sfintenie.
Daca vii musafir, ii faci atat de fericiti, incat sufletele lor se vor deschide larg cat o imbratisare de dor lung.
Aici nu este locul de unde sa pleci lansand sterila expresie "un raport corect calitate - pret". Probabil ca oamenii astia ar suferi cumplit sa auda asa ceva; "Ce legatura are pretul? Care-i treaba cu calitatea?" O numesc pensiune, doar pentru ca trebuie sa-i spuna intr-un fel.
Secretul ca aici te simti minunat este ca asta-i casa lor. Pai in casa lor nu te pot primi oricum. Chiar daca e curat, mai lustruiesc de doua ori. Ei nu taie iarba, ca vin turistii. Ce-i aia turisti? "O sa vina oamenii aia si-o sa vada ca n-am maturat frunzele!" Cand fac mancare, pun tot sufletul in ea. Si fac mai multa; " Stiu eu daca s-or satura?..." si mai pun de-o mamaliga in plus.
Oamenii din aceasta casa sunt altfel! Au alta plamada.
Si mai au ceva: un nativ simt estetic si atentie la detalii.
Trebuie sa stiti ca venind aici, veti gasi ca totul este construit si intretinut cu o rigoare nemteasca. Calitatea materialelor si a finisajelor este exceptionala. Am spus la un moment dat ca nu vom mai folosi expresia "lucru nemtesc", ci "lucru facut ca la Glodeanca"
Dar ce da emotie acestui loc este coplesitoarea si parinteasca grija de a te simti bine; sa nu-ti lipseasca nimic, sa fii invelit bine, sa miroasa frumos cearceaful pe care stai, sa fie liniste cand te odihnesti. Sa fie curat, sa mananci si sa te saturi. Daca cureti farfuria de sos cu coltul de la paine, ii faci cei mai fericiti pe acesti oameni care iti urmaresc grijuliu privirea, sa simta daca au facut suficient de bine ca tu sa fii impacat.
Cred ca asta defineste cel mai mult familia Sas - cea care are aceasta casa, si pe bunica Maria; dorinta de a trai impacati! Sa fie impacati ca pastreaza trecutul cum se cuvine; nici o suparare sa nu fie din partea lui; impacati ca tot ce fac, tot ce construiesc este facut bine, cu curatenie, trainic si mai ales frumos. Sunt o familie mare, intinsa pe mai multe generatii si asta le aduce toata linistea.
Vom intra cum ne-o fi starea in casa lor, dar vom pleca impacati.
Alt rost, oamenii astia n-au!
Va lasam sa priviti si un filmulet de la vizita noastra aici.
Speram ca, impreuna cu articolele noastre, sa va ajute sa va faceti o idee cat mai reala despre locurile pe care le promovam.
foto: yozi.ro; pensiunea glodeanca